Simplify Cloud Innovation

Waarom alle systeembeheerders binnen een paar jaar ander werk moeten zoeken!

Cloud Infrastructuur
Data in de cloud veilig balk
Waarom alle systeembeheerders binnen een paar jaar ander werk moeten zoeken!
Mijn collega had een statement:

“Systeembeheerders zijn bang dat ze binnen een paar jaar ander werk moeten zoeken en houden daarom regelmatig nieuwe ontwikkelingen tegen .”

Wat blijkt nu: veel van de werkzaamheden die systeembeheerders van oudsher uitvoeren, worden steeds vaker uitgevoerd door de leveranciers van clouddiensten, zoals Microsoft. Denk hierbij aan het up-to-date houden van software, systemen en servers. Dit herkende ik uit een gesprek dat ik laatst had met een klant. Zij zitten momenteel in een volle transitie naar de cloud, juist omdat ze tijd over willen houden voor de écht waardevolle taken waar de collega’s nu niet aan toekomen zoals het verder verbeteren van de cybersecurity.

Aanleiding

Steeds meer bedrijven overwegen de overstap naar de cloud te maken. Dit is veelal vanuit het oogpunt van schaalbaarheid, flexibiliteit en kostenefficiency. Dit werd mij ook steeds duidelijker tijdens de gesprekken de afgelopen weken. Enkele redenen waarom steeds meer bedrijven de overstap naar de cloud maken zijn:

 • de hardware in de serverruimte is verouderd waardoor dit vervangen moet worden. Nieuwe hardware vergt grote investeringen, bovendien wordt hardware altijd op de groei gekocht waardoor het niet schaalbaar is;
 • de ruimte moet (blijven) voldoen aan alle wet- en regelgeving wat altijd kosten met zich meebrengt;
 • een on-premises serverruimte neemt fysieke ruimte in beslag die niet op een andere manier te gebruiken is;
 • het veilig en up-to-date houden van alle systemen en netwerken is een uitdaging;
 • samenwerken is niet altijd even eenvoudig met de bestaande systemen. Bovendien is het werken vaak locatie en zelfs apparaat gebonden;
 • bestaande hard- en software moet onderhouden worden waardoor personeel geen tijd heeft voor andere – belangrijkere – taken.

Migratie naar de cloud is dan ook een logische vervolgstap, want waarom zelf alles blijven doen als je het ook kan laten uitbesteden op een schaalbare, flexibele en kostenefficiënte manier?!

Taken systeembeheerder

Voor velen van jullie is dit waarschijnlijk gesneden koek, maar voor mij als leek niet. Tijd dus om uit te zoeken wat een systeembeheerder nu precies doet. Waar komt de angst om werkloos te worden vandaan en is de angst terecht?

Systeembeheerders dragen de verantwoordelijkheid voor het correct functioneren van computersystemen en netwerken binnen een organisatie.

Werkzaamheden die systeembeheerders uitvoeren zijn onder meer het up-to-date houden van besturingssystemen en software. Ook het verzorgen en plegen van onderhoud aan servers valt binnen hun takenpakket. Laten dit nu net werkzaamheden zijn die bij de overstap naar de cloud niet langer noodzakelijk zijn.

De angst van systeembeheerders dat ze op zoek moeten naar ander werk is dan ook terecht, tenzij ze zich aanpassen aan de veranderende ICT-wereld.

“Als systeembeheerders zich niet aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid dan worden ze binnen een paar jaar werkloos.”

De stap naar de cloud is eng

Wanneer mijn collega’s met potentiële klanten om tafel gaan, merken we dat er vaak genoeg redenen te bedenken zijn om niet de cloud in te gaan. Vaak worden deze aangedragen door mensen die niet bekend zijn met de mogelijkheden en de kracht van de cloud óf bang zijn dat ze hun baan en ‘way of working’ verliezen. Medewerkers zullen een paar extra stappen moeten zetten en zich moeten bijscholen om te kunnen blijven functioneren in de veranderende wereld. En verandering is vaak eng en kost moeite. Wie houdt daar nu van? 😉

Wij horen vaak dat mensen de volgende tegenwerpingen gebruiken om de stap naar de cloud maar niet te zetten:

 • de cloud is niet veilig;
 • we werken toch goed zo? Waarom zouden we iets dat werkt veranderen?;
 • ik ben niet in control over mijn bedrijfsdata;
 • de cloud is ingewikkeld;
 • ik moet alles uitbesteden;
 • ik vertrouw er niet op dat de systemen en netwerken veilig zijn en blijven;
 • mijn systemen kunnen niet overgezet worden naar de cloud;
 • als ik geen internet heb dan ligt mijn bedrijf plat;

Bovenstaande punten zijn allemaal gebaseerd op angst en fabels. Het is namelijk voor elk bedrijf mogelijk om de stap naar de cloud te maken. Vaak is het ook nog eens veiliger dan werken met uitsluitend on-premises systemen. Zo zijn de laatste intelligente beschermingstools altijd direct beschikbaar: je hoeft dus niet te wachten op de nieuwe versies van de software en deze te installeren.

Back-up in de cloud

Soms zijn er situaties denkbaar dat je niet volledig naar de cloud kan, maar dan is een hybride oplossing altijd mogelijk. Hierbij blijft een deel van de ICT-diensten nog on-premises draaien en werk je ook deels in de cloud. Het voordeel daarvan is dat je alsnog voor een aanzienlijk deel gebruik kan maken van de voordelen die de cloud biedt. Wat dacht je van het migreren van je e-mail en bestanden naar de cloud? Dit scheelt veel on-premises beheer en met de beschermingstools in de cloud ben je ook beter beschermd. Denk aan Multifactor Authenticatie, Conditional Access en geavanceerde risicoanalyses. Ook kunnen jouw medewerkers eenvoudiger, flexibeler en beter samenwerken.

Conclusie

Kortom de stap naar de cloud is voor iedere organisatie haalbaar en interessant. Zowel vanuit veiligheids- als vanuit financieel oogpunt. Systeembeheerders dreigen werkloos te worden wanneer ze zich niet blijven ontwikkelen. Als ICT-manager adviseren wij je deze zorgen serieus te nemen. Ga het gesprek aan en help je medewerker zich te ontwikkelen. Biedt opleidingen aan zodat de stap voor hem of haar kleiner wordt. Jouw medewerker zal snel genoeg in gaan zien dat nieuwe dingen leren enorm tof is en uiteindelijk ook de stap naar de cloud gaan omarmen.

Heb jij nog vragen? Mijn collega’s helpen jou graag verder.

De angst van systeembeheerders dat ze op zoek moeten naar ander werk is dan ook terecht, tenzij ze zich aanpassen aan de veranderende ICT-wereld.

Over de auteur
Anita Mooij – Cloud vertaalmachine

Als marketeer vertaal ik de cloud techniek naar begrijpelijke taal, zodat jij weet wat je van ons mag verwachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.