Simplify Cloud Innovation

3 beste cloud back-up oplossingen voor bedrijven

Cloud Veiligheid
Data in de cloud veilig balk
3 beste cloud back-up oplossingen voor bedrijven

En dan zijn we alweer aan het eind van de maand van 2022. Het begin van het jaar is altijd een mooi moment om terug te kijken naar opvallende onderwerpen en gebeurtenissen van de afgelopen periode. Één van de onderwerpen die er uitsprong was de Cloud back-up:  

Cloud back-up: noodzaak of overbodig?

Eén van de grootste fabels omtrent het werken in de Cloud is dat een back-up in de cloud niet nodig is. Mijn collega schreef ooit deze blog en waarin ze aangaf dat als ze voor elke keer dat ze ‘kan niet’ zou horen een dubbeltje zou krijgen, ze inmiddels een mooie Volvo bij elkaar had gespaard. Dat is bij dit onderwerp hetzelfde en zette mij aan het denken: wat zou ik dan nu bij elkaar gespaard hebben?
Ik begrijp de aanname wel: ik maak toch gebruik van opslag in de Cloud? Die stelling klopt, maar de Cloud is geen back-up. En die twee haalt men met regelmaat door elkaar.

Daarnaast is het een kwestie van een goede risico-inventarisatie. Welke risico’s vind jij aanvaardbaar? Welke risico’s zijn er überhaupt binnen jouw bedrijf en welke soorten back-ups horen daarbij? Dat zijn vragen die wij onszelf en onze klanten dagelijks stellen.

De drie belangrijkste vormen van Cloud Back-ups

365 Cloud back-up

Microsoft Azure Back – Up 

Synlogic 365 Cloud Continuity

Microsoft Azure Back – Up

Deze back-up is erop gericht om jouw resources in de cloud veilig te stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de virtuele machine of de daar bijhorende disk die daaraan zijn gekoppeld. Het voordeel van deze back-up oplossing, is dat het zeer eenvoudig is in te stellen. Het is een kwestie van één vinkje aanzetten, dat moet lukken toch?

De Microsoft Azure back-up kan je ook instellen voor het veiligstellen van jouw resources die je in de cloud of je lokale netwerk hebt staan. Voor beide scenario’s geldt dat er verschillende recovery points gebruikt worden. Je kunt daardoor altijd terug naar een specifiek moment in de tijd. Extra handig is dat deze middels automatische alerts aangeven of de back-up gelukt is of dat deze nog aandacht nodig heeft. Lees meer over de Microsoft Azure Back-up.

Synlogic 365 Cloud Back-up

De Synlogic 365 Cloud Back-up wordt gebruikt voor alle bestanden die je in Microsoft 365 hebt opgeslagen. Denk aan OneDrive, SharePoint (Word, Excel en PowerPoint bestanden), maar ook alle chatberichten die jij in Teams hebt staan of jouw e-mailberichten en agenda items in Outlook.

Ook hier worden recoverypoints ingesteld en zodat je altijd terug in de tijd kan! Restoren (herstellen) is heel makkelijk. Je kunt eenvoudig restoren naar Microsoft 365, een andere computer of server. Lees meer over de Synlogic 365 Cloud Back-up.

Synlogic 365 Cloud Continuity

Back-up in de cloud

Met deze back-up make we reservekopieën van belangrijke computers die in jouw netwerk aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan laptops die gebruikers mee naar huis nemen en daarmee een risico vormen, of bijvoorbeeld computers die freesmachines aansturen voor een productieproces. Dit zijn systemen die makkelijk worden vergeten en een single point of failure (SPOF) kunnen opleveren in jouw bedrijfsvoering. Dat is uiteraard zonde en ook niet nodig. Het herstellen van deze back-ups is eenvoudig te regelen. Je kunt de back-ups herstellen naar nieuwe hardware, maar als je die (nog) niet ter beschikking hebt, kan je het ook virtueel opstarten in de cloud.

Je kan de hele computer terugzetten of alleen de data daaruit. Reservekopieën van deze computers worden in de cloud opgeslagen. Wanneer je voor het eerst een kopie maakt, kan het wat tijd kosten. Elke volgende keer worden alleen veranderingen overgezet en dat is een snel en efficiënt proces.

Opnieuw worden er weer verschillen recoverypoints gemaakt, zodat je altijd weer terug kunt in de tijd. Handig hè, zo’n tijdmachine?! Oh ja voordat ik het vergeet: ook hier krijg je via automatische alerts een melding wanneer de back-up aandacht nodig heeft. Lees meer over de Synlogic 365 Cloud Continuity.

Samenvatting

Kortom, een cloud back-up is altijd noodzakelijk. Daarvoor hebben wij de 3 beste oplossingen voor je op een rij gezet:

Microsoft Azure Back – Up

De back-up voor alle resources (zowel in Azure, als lokaal).

Synlogic 365 Cloud Back-up

De back-up voor al jouw gegevens in Microsoft365 (Denk aan OneDrive, Word, Excel, Teams etc.).

Synlogic 365 Cloud Continuity

De back-up die jouw belangrijkste computers veiligstelt.

Wil jij meer weten over de verschillende soorten cloud back-ups? Bekijk dan de YouTube video’s van collega Brian.

Uiteraard mag je ook altijd contact met mij of mijn collega’s opnemen.

Marthijn van den Heuvel - Directeur en Partner

Over de auteur
Marthijn – Business Development

Door de inzet van Public Cloud werk je veiliger en kan je jouw klanten beter en eenvoudiger helpen. Wij zijn hierin graag een voorbeeld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.