Simplify Cloud Innovation

Inzage in jouw beveiligingsstatus

Cloud Veiligheid
Data in de cloud veilig balk
Inzage in jouw beveiligingsstatus

De beveiliging van bewindslieden is de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest. En dat is niet voor niets. Helaas was het nodig om een politiepost voor de deur van Hugo de Jonge te plaatsen om op deze wijze zijn veiligheid te ‘controleren’ (lees: bewaken) en indien nodig actie te ondernemen. De beveiligingsstatus van de voormalige minister van Volksgezondheid werd zo continu gemonitord.

De beveiligingsstatus van jouw ICT-omgeving werkt vergelijkbaar. Vorig jaar plaatsten we bovenstaande YouTube video over jouw ICT beveiliging en hoe jij hier zelf eenvoudig inzicht in kan krijgen. Want, beantwoord deze vraag eens eerlijk; weet jij de actuele beveiligingsstatus van jouw ICT-omgeving? Er is een grote kans dat jij dit niet weet en dat is ook heel logisch: wellicht heb jij er geen verstand van, voel jij de noodzaak nog niet of heb jij er gewoonweg geen tijd voor. Toch is het erg belangrijk om te weten hoe de vlag erbij hangt qua ICT beveiliging. En die vlag kan iedere dag anders wapperen. Dus noodzaak om hier zicht op te houden. Zeker gezien de toename van cybercriminaliteit.

Mede daarom sprak ik eind vorig jaar al mijn wens uit voor 2022: verbinding en veiligheid. Veiligheid begint altijd bij herkenning en erkenning. Vandaar dat ik jullie vandaag stap voor stap ga laten zien hoe jij zelf het inzicht kan verkrijgen in jouw beveiligingsstatus in de cloud. Dit is de eerste stap om jouw cloud omgeving nog beter te beschermen tegen gevaren van buitenaf.

Inzicht met de Secure Score

Ga nu zelf aan de slag en open https://security.microsoft.com om de Secure Score op te zoeken.

Aan de linkerkant vind je het kopje Secure Score terug. Links onderin zie je een dashboard waar onder andere de veiligheidsscore wordt weergegeven. Zoals je ziet in dit voorbeeld scoor ik op dit moment 20,78%* en dat terwijl het maximaal te behalen 100% is. We kunnen hier dus heel snel concluderen dat er nog werk aan de winkel is.

*uiteraard is dit een fictief voorbeeld, deze score zou voor ons onacceptabel zijn

Actieplan: verbeteren Secure Score

Nu je jouw Secure Score weet, kan je aan de slag met het maken van een actieplan. Maar waar begin je en wat moet je dan precies verbeteren? Dat vind je terug bij de Microsoft Secure Code (boven de veiligheidsscore).

Hier zie je een dashboard met alle verbeterpunten. Pak deze punten aan om de scor en daarmee jouw veiligheid, te verhogen.

Voorbeeld

Wanneer ik uit ga van bovenstaand voorbeeld, wil ik ‘Require MFA for administrative roles’ aanpakken en klik dit kopje aan. Hier kan ik aangeven wat mijn actieplan is en wat de status daarvan is. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je niet precies weet wat jouw actiepunten zouden kunnen zijn. Juist daarom heeft Microsoft aan de rechter kant omschreven wat vervolgstappen kunnen zijn. Op deze manier kan je per verbeterpunt een actieplan opstellen, uitvoeren en controleren. Hierdoor weet jij exact waar de gaten in jouw veiligheidssysteem zitten en heb jij goed overzicht van jouw beveiligingsstatus. Mocht je er niet uitkomen, kunnen onze Cloud specialisten jou uiteraard helpen. Ik wens je heel veel succes en tot de volgende keer.
Marthijn van den Heuvel - Directeur en Partner

Over de auteur
Marthijn – Business Development

Door de inzet van Public Cloud werk je veiliger en kan je jouw klanten beter en eenvoudiger helpen. Wij zijn hierin graag een voorbeeld.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.