Simplify Cloud Innovation

Is mijn Microsoft 365 account veilig?

Cloud Veiligheid
Data in de cloud veilig balk
Is mijn Microsoft 365 account veilig?

Veiligheidsmonitor 2021

Het belang van goede online beveiliging kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken. Uit de Veiligheidsmonitor 2021 van het CBS bleek dat vorig jaar 17 procent van de Nederlanders vanaf vijftien jaar slachtoffer was van cybercriminaliteit. Deze cijfers laten maar weer zien dat het belangrijk is dat jij jouw online beveiliging op orde brengt, houdt en dat je monitort hoe je ervoor staat. Eerder legde mijn collega Roos al uit hoe jij kan controleren of je gehackt bent. Daarnaast liet Marthijn je zien hoe jij inzicht krijgt in de beveiligingsstatus van jouw Microsoft 365 account. Lees voor meer informatie onder de video verder.

De veiligheid van jouw Microsoft Business Account

Als officiële Microsoft partner hechten wij er veel waarde aan dat jouw Microsoft account goed is beveiligd. Hiervoor hebben wij voor onze klanten dan ook de Security Baseline geïntroduceerd. Wanneer jij de basisbeveiliging op orde hebt, heb je een grote stap gezet op cybersecurity vlak. Maar er zijn ook zaken die je eenvoudig zelf kan inzien, zoals bijvoorbeeld de recente aanmeldactiviteiten van jouw account.

Aanmeldactiviteiten controleren

Log in op jouw Microsoft Business Account door naar myprofile.microsoft.com te gaan. Ga naar Mijn aanmeldingen en controleer of je rare aanmeldingen ziet of bijvoorbeeld veel mislukte aanmeldingen dan is dat een teken dat er mogelijk iets aan de hand is. Neem in dat geval direct contact op met je systeembeheerder. Jouw systeembeheerder kan vervolgens verder onderzoek doen. Wacht daar dus niet mee als je gekke dingen ziet.

Wachtwoord wijzigen

Wij raden je aan om je wachtwoord regelmatig te wijzigen. Dit kan je doen in je persoonlijke Microsoft account door te klikken op Wachtwoord. Wijzigen is niet ingewikkeld: je vult het oude wachtwoord in, vervolgens kies je een nieuw sterk wachtwoord dat je tot slot nog één maal moet bevestigen.

Tip voor een sterk wachtwoord
Laat je wachtwoord automatisch genereren door een Password manager als MyGlue. Niet alleen handig voor het laten maken van wachtwoorden, je hoeft zelf niet langer al jouw wachtwoorden te onthouden.

Bitlocker key

Een van de onderdelen van ons beveiligingsbeleid is Bitlocker. De meeste zakelijke laptops beschikken hierover en kunnen, mits ingeschakeld, jouw bestanden versleutelen indien onrechtmatig toegang wordt geprobeerd te krijgen tot jouw device. Voor al onze klanten stellen wij deze standaard in om de beveiliging te verbeteren; het is onderdeel van onze eerder al genoemde Security Baseline.

Het wil echter nog wel eens gebeuren dat jouw device om de Bitlocker key vraagt. Deze vind je terug in jouw account. Op die manier kun je altijd jouw apparaat zelf weer ontgrendelen wanneer je deze onverwachts nodig hebt, zoals wij eerder ook al in deze Quick Tip deelden. Hiervoor heb je een andere pc of bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon nodig om in te kunnen loggen op jouw Microsoft account.

Je vindt de Bitlocker key onder het kopje Apparaten.

Multifactor Authenticatie (MFA)

Tot slot adviseren wij jouw account altijd te voorzien van een extra beveiligingslaag. Een sterk wachtwoord maakt het al heel lastig om in jouw account in te breken, maar door gebruik te maken van MFA wordt het vrijwel onmogelijk. Je krijgt in dat geval namelijk een code op jouw telefoon waarmee je bevestigt dat jij daadwerkelijk degene bent die probeert in te loggen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld via e-mail, sms of een speciale app. Die laatste optie zetten wij voor onze klanten in die gebruik maken van de Security Baseline. Lees meer over de voordelen van MFA en hoe je dit optimaal inzet door gebruik te maken van conditional access.

In jouw Microsoft account vind je meer informatie over de wijze waarop jouw account (extra) beveiligd is. Dit vind je onder Beveiligingsgegevens.

Vragen?

Heb jij nog vragen of heb je ergens hulp bij nodig? Mijn collega’s helpen je uiteraard graag op weg.

Over de auteur
Anita Mooij – Cloud vertaalmachine

Als marketeer vertaal ik de cloud techniek naar begrijpelijke taal, zodat jij weet wat je van ons mag verwachten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.