Simplify Cloud Innovation

Online verbinding en veiligheid, gaat dat samen?

Cloud Veiligheid
Data in de cloud veilig balk
Online verbinding en veiligheid, gaat dat samen?

Vanaf het eerste moment dat ik in aanraking kwam met online veiligheid (cybersecurity), ben ik erg nieuwsgierig geworden naar dit onderwerp. Ik had geen idee wat de gevaren waren, ook al zag ik de gevolgen daarvan regelmatig in het nieuws voorbijkomen. Dat overkomt mij toch niet? Ik heb toch niks te verbergen? Ik schrok toen ik onder andere deze cijfers zag.

Begin 2020 zag Synlogic dat de risico’s vooral bij het MKB toenamen en de verwachting is dat dit in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. En dat terwijl de oplossingen en benodigdheden voor het MKB onbereikbaar/onbetaalbaar waren. Dat moest veranderen vonden ze bij Synlogic. Bij toeval (als dat al bestaat ?) kwam Ruben Wanders op het pad van Synlogic en ontdekten zij dat ze dezelfde missie hadden: ICT veiliger maken voor iedereen met de inzet van cloud oplossingen. Ruben ging met een team van veiligheidsexperts aan de slag en diepte de ontwikkelingen en strategische stappen verder uit.

Testfase Security Operations Center

Marthijn van den Heuvel over het MKB SOC

“Na de onderzoeksfase zijn wij een half jaar geleden begonnen met het draaien van pilots: wij hebben de nieuwe ontwikkelingen met een aantal trouwe klanten getest. Begin dit jaar begonnen wij al op YouTube met aandacht omtrent dit onderwerp met onder andere Security Friday (een wekelijkse YouTube serie over cloud security). En afgelopen maand maakten wij stap 2 naar een veilige cloud omgeving met het online event over cybersecurity. In 2022 is het onze missie om nog meer aandacht te geven aan dit onderwerp. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het belang van cybersecurity. Inmiddels zijn we gereed voor stap 3: de lancering van onze nieuwe dienst het MKB Security Operations Center.”
Aldus Marthijn van Den Heuvel | Directeur Synlogic.

Lancering MKB Security Operations Center

Cybersecurity Specialist Ruben Wanders bij Synlogic

Toen ik begon met de uitrol van dit onderwerp hadden mijn collega’s het vaak over een “SOC”, wat een afkorting is voor Security Operations Center. Geen idee wat ik mij hierbij moest voorstellen! De eerste vraag die in mij opkwam was: maar werken in de cloud is toch veilig? Ik ging in gesprek met Ruben Wanders, Cloud Security Engineer bij Synlogic, en ontdekte dat dat ook zeker het geval is. Net als in de rest van het leven kies je zelf jouw mate van risico en veiligheid:

“Vergelijk het maar eens met de beveiliging op Schiphol. Door nieuwe kennis en nieuwe gevaren verandert de beveiliging hiervan ook dagelijks. Is diezelfde beveiligingsaanpak nodig op Airport Eelde? Niet per se. En ook verschilt de controle per bestemming. Beveiliging in de cloud is niet anders. Het gevaar zit voornamelijk bij de eindgebruiker en juist dat risico kunnen wij met het MKB SOC aanzienlijk verkleinen.  

Daarnaast kan jij je omgeving nog zo veilig inrichten, maar alles niemand de ‘beveiligingscamera’s’ in de gaten houdt en proactief handelt op een verdachte situatie, is het nog steeds een groot risico. Dat zagen we bijvoorbeeld een aantal jaar geleden in het Haagse ziekenhuis. Alles voldeed aan de richtlijnen, maar toen iemand toch binnenkwam merkte niemand dit. Als je het niet weet, kun je ook geen actie ondernemen. De gevolgen daarvan kun je hier terug lezen. Een SOC had dat naar alle waarschijnlijkheid kunnen voorkomen”
Aldus Ruben Wanders – Cloud Security Engineer.

Doel en missie

Het doel en de noodzaak werd mij direct duidelijk. Ik stelde Marthijn de vraag waarom wij deze dienst zelf gingen ontwikkelen in plaats van gebruik te maken van iemand anders zijn software. Meerdere ICT- Partners zullen dit dan toch ook merken en zien?

Wij ontwikkelen inderdaad niet alles zelf en zijn ook groot fan van samenwerken met betrouwbare partners en software (die uiteraard altijd moeten voldoen aan zware veiligheidseisen). In dit geval zag ik dat er geen SOC ontwikkeld was dat ook financieel aantrekkelijk was voor de MKB’er op de hoek. Veiligheid is erg belangrijk, dat weet en voelt iedereen. Maar als dat betekent dat je kosten op security hoger zijn dan je inkomsten, is de keuze snel gemaakt. En ik kan ze geen ongelijk geven, je wilt een veilig en financieel aantrekkelijk bedrijf. Je zou daarin geen keuze hoeven te maken, toch?!

Als wij onze missie ‘toegankelijkheid en veilig voor iedereen’ wilden blijven waarmaken, moesten we dus echt zelf aan de bak. Ruben heeft zich een jaar lang teruggetrokken en met een team van specialisten gewerkt aan een SOC dat voor iedereen toegankelijk is.

De eerste pilots hebben gedraaid en ik kan niet anders zeggen dan dat ik met trots terug kijk op het afgelopen jaar: dat hebben we toch maar even weer gedaan met zijn allen. Nu hebben we enorm veel zin in de uitrol van deze dienst. Het is zo belangrijk! Naast dat een Haags ziekenhuis of een grote winkelketen een doelwit kan zijn, zien we het ook steeds vaker voorkomen bij MKB bedrijven. Gelukkig hebben we het bij onze eigen klanten nog niet gezien, maar de gevolgen zouden voor hun hen enorm zijn. Meestal zijn MKB bedrijven binnen een jaar na een dergelijke aanval failliet.”

Je zult begrijpen dat ook ik enorm werd gedreven door deze missie. Uiteindelijk staat verbinding en veiligheid voorop. Wil jij ook aan de slag met de bescherming van jouw online veiligheid? Lees dan verder over het MKB Security Operations Center en wat het precies doet.

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van beveiliging van ICT omgevingen? Volg ons op YouTube of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Cybersecurity en cyberaanvallen in cijfers

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.