Simplify Cloud Innovation

Waarom inloggen met MFA juist simpel is!

Cloud Veiligheid
Data in de cloud veilig balk
Waarom inloggen met MFA juist simpel is!

Een aantal weken geleden schreef ik deze blog over hoe je irritante pop-ups met MFA & Conditional Access kan voorkomen. Vorige week at ik bij vrienden en één van hen mopperde dat hij op zijn werk ook MFA gaat gebruiken. Toen besefte ik dat de meeste mensen MFA zien als blokkade, terwijl het je inlogprocedure juist zoveel makkelijker maakt. Daarom vandaag geen technisch verhaal, maar een uitleg waarom MFA zo belangrijk is en jij juist blij moet zijn dat jouw organisatie voor MFA kiest.

Verbeter de digitale beveiliging van jouw bedrijf

Dat we steeds meer online werken, is niet nieuw. En dat geldt ook voor hackers; ze gebruiken steeds geavanceerdere technieken om aan te vallen. Juist daarom is het nu nog belangrijker om onze data te beschermen. Mijn collega Ruben Wanders is Cloud Security Engineer en helpt onze klanten de digitale beveiliging van hun bedrijf te verbeteren.

Security Baseline | Multi-Factor authenticatie
Ruben Wanders – Cloud Security Engineer

“Cybercriminelen zijn steeds vaker in staat om met geavanceerde aanvallen, grote groepen mensen te raken. Ze maken hierbij gebruik van moderne tools. Het is nog niet eenvoudig om je daar tegen te beschermen. Cybercriminelen zijn zo succesvol, omdat op een linkje snel is geklikt. Daarbij maken ze misbruik van het vertrouwen in de medemens”

Menselijk handelen oorzaak 70% cyber attacks

In de offline wereld is dat niet heel anders. Diefstal uit winkels en huizen gebeurt vaak als we de andere kant vertrouwen of onderschatten. Wist je dat 70 % van de ICT-veiligheidsproblemen ontstaat door menselijk handelen? Menselijke onwetendheid los je – voorlopig in elk geval- technisch niet op. Het is ook heel verklaarbaar en menselijk: een link is om op te klikken en een bijlage is om te openen, toch?

“Wanneer het om een hack gaat en je op het ‘foute’ linkje klikt, kom je terecht op een nagemaakte website die bijna niet van echt te onderscheiden is. Als je daar eenmaal je gegevens hebt ingevuld (bijvoorbeeld je gebruikersnaam en wachtwoord), dan kan de hacker je digitale identiteit stelen” – Ruben Wanders

Kopzorgen

Duidelijk verhaal; als de hacker mijn digitale identiteit heeft gestolen kan hij zich eenvoudig voor mij uitgeven. De meeste apps of inlogprocedures hebben genoeg aan een wachtwoord en gebruikersnaam. Ze kijken niet verder of het wel de juiste persoon is die inlogt met deze gegevens. Privé zorgt dit al voor kopzorgen, laat staan als het in je zakelijke omgeving gebeurt. Stel je voor dat een hacker jouw productiebedrijf op afstand stop zet. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Wist je dat bedrijven er soms pas maanden later achter komen dat ze gehackt zijn? Met enorm dataverlies, vertrouwensbreuk, imagoschade en financiële schade tot gevolg.

Miljoenen schade

Ik denk even terug aan een BBQ dit weekend waar een vriendin beschaamd vertelde dat de multinational waar ze voor werkt, al weken plat ligt door een cyber attack bij één van hun leveranciers en het bedrijf inmiddels miljoenen omzet heeft misgelopen. Miljoenen, jeetje.

Wat is het nut van MFA en waarom is dat dan wel veilig?

Door de inzet van Multi Factor Authenticatie kan een hacker niet meer alleen met een gebruikersnaam en wachtwoord inloggen. Met MFA voeg je een extra controle toe aan het inlogproces door de identiteit van de persoon achter de inloggegevens te checken. Denk bijvoorbeeld aan een appje op je telefoon, Face ID of een vingerprint. Deze koppel je aan je Microsoftomgeving, maar ook aan losse apps zoals bijvoorbeeld Facebook.

Face ID op je iPhone voor extra beveiligingKortom, door de inzet van Multi Factor Authenticatie kan je digitale identiteit nog steeds gestolen worden, maar alleen díe informatie wordt waardeloos. Want zonder jouw MFA kan de hacker niets beginnen. Daardoor is jouw bedrijfsdata veel beter beschermd.

Mijn collega Ruben Wanders legt bovenstaande ook uit in een video, bekijk deze hier.

Met vriendelijke groet,

Roos op’t Holt
Maakt Cloud oplossingen eenvoudig en begrijpbaar

P.S. lees hier hoe een collega een hack voor haar ogen zag gebeuren: Ik zag de hack voor mijn ogen gebeuren! | LinkedIn

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.