Simplify Cloud Innovation

Wat is phishing en hoe voorkom je schade?

Cloud Veiligheid
Data in de cloud veilig balk
Wat is phishing en hoe voorkom je schade?

Sportvissen duf? Helemaal niet als je de cijfers mag geloven. Meer dan 1,7 miljoen Nederlanders wierpen de hengel uit in 2020 en daarmee is sportvisserij de snelst groeiende sport in Nederland. Of die vissen ook zo blij zijn met deze groeicijfers is een ander verhaal. Denk je in een lekker wormpje te happen, bungel je opeens in de lucht met een haak in je bek. Met een beetje pech heb je ook nog te maken met een achtjarig jochie dat voor het eerst zijn hengel uitwerpt en nog nooit eerder een haakje uit een vissenbek haalde.

Hoe werkt phishing?

Zo’n vis ziet het verschil niet tussen een lekker hapje en een lekker hapje met een haak eraan. Phishing werkt ook zo. Internetcriminelen lokken je graag uit met een nep e-mail in de hoop dat jij de mail opent of op de link klikt. Ontdek alles over hoe je een hack kan herkennen.

“Ze gebruiken hierbij steeds hoogwaardige techniek om jou te lokken. Vergelijk dit met bijvoorbeeld een automatische visvinder: hoogwaardige techniek om snel en eenvoudig jouw vis te vangen”

Niet van echt te onderscheiden

Deze nep e-mails zien er tegenwoordig zo echt uit dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Als je zo’n e-mail opent of op de link klikt en je vult vervolgens – onwetend – je gegevens in, kunnen daarmee andere data gestolen worden. Dat is het eigenlijke doel van hun criminele activiteiten; om jouw gegevens te stelen en daarmee internetfraude te plegen.

Zo vergroot jij jouw cybersecurity

Om jouw digitale veiligheid optimaal te beschermen, kun je de volgende acties ondernemen:

  • Weten waaraan je phishing-mail herkent. Hiervoor krijg je zo een aantal tips.
  • Met de Microsoft Attack Simulator testen in hoeverre jij en je medewerkers een phishing mail herkennen.
  • Multi Factor Authenticatie (MFA) inzetten. MFA biedt extra bescherming als je toch per ongeluk op zo’n nep e-mail klikt. 

Microsoft Attack Simulator

Multi Factor Authenthicatie instellen

Phising mail herkennen

Hoe herken je phishing mail? Collega Brian legt het je graag uit in dit filmpje. Lees je liever? Scroll dan naar beneden.

Wat is phishing? Een screenshot van de YouTube video met meer uitleg.

  • Kijk naar de inhoud van de e-mail. Vaak gebruikt men vreemde tekens en kleuren. Is de spelling correct Nederlands?
  • Herken je het e-mailadres? Kijk goed naar het deel achter de @. Een mail lijkt van PostNL te komen, maar als dat niet achter ‘@’ staat, is de kans op phishing erg groot.
  • Phishing mails spelen vaak in op een angst en roepen je op tot actie, want anders…. Je moet meestal iets invullen, een wachtwoord wijzigen etc.

Check altijd of dit iets is dat echt moet gebeuren voordat je zo’n actie ook echt uitvoert.

  • De laatste tip – en daarmee moet je heel voorzichtig zijn – is om met je muis op het bestand, bijlage of link te gaan staan. Zonder te klikken kun je zien wat er daadwerkelijk achter zit. Maar nogmaals: klik niet op de link of bijlage.

Nu jij en je medewerkers deze tips kennen, kun je gaan uitproberen of jullie daadwerkelijk een phishing mail herkennen door de Microsoft Attack Simulator in te zetten.

Ook interessant:
Ontdek of je gehackt bent

Over de auteur
Roos op ’t Holt – Maakt cloudoplossingen begrijpelijk

‘Simplify Cloud Innovation’: Dagelijks de kracht van eenvoud innovatief toe te passen, zodat iedereen bij Synlogic met gemak kan werken aan jouw succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.