Simplify Cloud Innovation

Quick Tip – Compliancy van een computer

Quick Tips
Data in de cloud veilig balk
Quick Tip – Compliancy van een computer

“We hebben allemaal wel zo’n collega die zich nooit aan de regels houdt.”

Het is maandagochtend 9 uur, ik heb mijn jas nog aan en mijn collega van de servicedesk zegt op de trap “Roos ik heb er weer één. Schrijf jij even een blog over ‘Compliancy van een computer’”. Rick en ik doken al eerder in onderwerpen die je soms heel makkelijk zelf kan oplossen en blijkbaar is dit er ook één. “Tuurlijk, geen probleem.” Ik loop naar het koffiezetapparaat en laat de woorden nog eens door mijn hoofd gaan: “Compliancy van een computer”. Het eerste wat in mij opkomt is iets met regels/wetgeving, maar wat kunnen de mensen thuis daar zelf aan doen? En waarom bellen onze klanten daarvoor onze servicedesk? Okay genoeg nagedacht Frau op ’t Holt, we gaan op onderzoek uit. Ik doe online wat vooronderzoek en maak een afspraak met mijn collega Berry Smit, hij lost regelmatig problemen op rond dit onderwerp.

Wat is compliancy van een computer?

“Berry, wat leuk dat jij dit onderwerp met mij gaat behandelen. Bij de quick tips kan ik me meestal wel inleven in de vraag van de klant, maar in dit geval niet. Kun jij uitleggen waarom mensen bellen over dit onderwerp en waarom het belangrijk is?”

Berry SmitBerry in gesprek met Roos op kantoor bij Synlogic

“Dat wil ik zeker. Laat ik eerst uitleggen wat “compliancy van een computer” precies inhoudt. Wanneer iemand klant wordt van Synlogic bepalen we samen aan welke regels de devices van de medewerkers moeten voldoen om toegang te krijgen tot bedrijfssysteem en bijhorende data. In ons standaard advies wijzen we op de belangrijkste factor: het beschermen van jouw data. Welke regels je exact wilt opstellen is geheel afhankelijk van jouw bedrijfsgrootte, activiteiten, bedrijfsrisico’s etc. Hierover stellen we een advies op maat samen.”

“Oh ja, ik heb eerder gesproken met Ruben, onze Security Expert, over het belang van MFA. Hij vergeleek het met het beveiligen van je pand: vind je een slot op de deur voldoende, wil je een beveiligingssysteem of ook een nachtportier.

Beveiligingsbeleid

“Ja precies. Je kiest zelf welke regels je wel en niet wil toepassen. Denk bijvoorbeeld aan basisregels waar een device aan moet voldoen: firewall, virusscanner en bijvoorbeeld een versleuteling van de harde schijf. De versleuteling van de harde schijf is heel waardevol, mocht een device in verkeerde handen komen dan zijn gelukkig jouw bedrijfsgevoelige documenten niet leesbaar. Dat heet Bitlocker. Alle regels rondom de digitale beveiliging van jouw bedrijf vormen samen jouw beveiligingsbeleid.

Wanneer de regels zijn vastgesteld bepalen we wat de gevolgen zijn wanneer iemand zich niet aan de regels houdt. Is jouw virusscanner niet actief? Dan krijgt dat device geen toegang tot bedrijfsdata (Teams, Outlook, OneDrive etc.). Je kan per device de regels anders instellen. Zo kan jij bijvoorbeeld ook aangeven dat een Anroid mobiel zonder pincode geen toegang krijgt tot OneDrive.”

Melding bij ‘niet compliant’

“Voldoet jouw device niet aan de regels en open jij wel een app gekoppeld aan bedrijfsdata? Dan krijg jij de meldingen “Uw computer voldoet niet aan het opgestelde beleid. Neem contact op met uw systeembeheerder.

In het device management systeem controleren wij welke devices op compliant of not Compliant staan. Wanneer je niet compliant bent, voldoe je niet aan de bedrijfsregels en wordt jouw toegang tot de data geblokkeerd (denk hierbij aan Teams, Outlook, OneDrive etc.).”

Tip: wil je wel graag direct doorwerken? Log dan in via portal.office.com. Via deze weg kan jij bijna altijd doorwerken en die ene deadline nog halen ?.

Wil jij zelf controleren of jij jouw device ‘compliant is? Zoek de app Bedrijfsportal, ga naar dit apparaat en controleer de status bij ‘Apparaatstatus’ :

Toegang tot bedrijfsresources

Bedrijfsportal

In dit geval voldoet mijn device dus aan alle regels. Even de proef op de som nemen, toch?

Berry schakelt zijn Bitlocker uit en probeert in te loggen:

Melding: toegang verlenen tot deze resource

Wij controleren opnieuw zijn status binnen de bedrijfsportal en krijgen de volgende melding:

Melding niet compliant: geen toegang tot bedrijfsresources

In dit geval is het dus nodig om de BitLocker weer te activeren. In sommige gevallen kan het ook zijn dat de virusscanner niet actief is. Je zou dan bijvoorbeeld zelf kunnen controleren of de virusscanner actief is of een update nodig heeft. Als je dat controleert en aanpast, kan je daarna weer opnieuw synchroniseren. Soms even opnieuw opstarten en dan kan je daarna weer overal bij. In de meeste gevallen moeten we wel even meekijken, maar dat hoeft zeker niet altijd.

Kortom: Houd je aan de regels, anders mag je ons bedrijf niet meer binnen komen en blijft de voordeur op slot.  

Zo, bedankt Berry, het is mij helemaal duidelijk. Gelukkig zijn mijn collega’s er voor je, voel je altijd vrij om contact op te nemen, wij helpen je graag!

Wij schrijven regelmatig over cloud security en waar op je mag letten. Wil je meer weten over Cloud Securtity? Lees dan onze blogs hier of bekijk ons Youtube kanaal.

Vriendelijke groet,

Roos op’t Holt
Ik maak Cloud oplossingen eenvoudig en begrijpelijk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.