Simplify Cloud Innovation

Quick Tip: BitLocker Recovery Key

Quick Tips
Data in de cloud veilig balk
Quick Tip: BitLocker Recovery Key

“Door mij hield mijn collega zich niet aan de regels, onze procedure blokkeerde hem direct.”

Roos met een slot op haar laptop“ROOS! Bedankt hè!” roept een collega naar mij. Uiteraard leef ik in mijn volledige onschuld en weet ik inmiddels dat er ook een aantal collega’s zijn die sarcasme nog niet ontdekt hebben. Ik koos in dit geval voor “Oh graag gedaan”!

Uiteraard voelde ik aan zijn toon wel dat dit sarcasme was en moest ik van binnen heel hard lachen: shit, wat heb ik nu weer gedaan ?. Mijn vrouwelijke chaos, de onwetendheid over sommige ICT issues en de verschillende soorten humor op kantoor levert namelijk nog wel eens hilarische situaties op.

Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik toch waar hij mij voor wil bedanken. Ik zie de twijfel op zijn gezicht en bedenk mij ineens waarom hij dit liever niet wil delen: “Je bent bang dat ik er een blog over schrijf he?”. Hij moet lachen.

“Weet je nog dat jij laatst uitleg vroeg aan een collega over BitLocker? Toen hij aan jou demonstreerde hoe je computer niet compliant is als je BitLocker uitschakelt, werd hij door onze eigen regels op ‘niet compliant’ gezet en kon hij een aantal uren niet meer werken.” Ik moet heel hard lachen en weet direct om dat het om de blog over de compliancy van een computer gaat. “In dat geval: graag gedaan! En ik weet nu in elk geval wel zeker dat het werkt.”

Uiteraard wil ik nu nog meer weten over de zin en onzin van BitLocker. Daarom trok ik mijn collega Tim Fransen aan zijn polo om mij hier meer over te vertellen.

Wat is Bitlocker

Cloud Engineer Tim Fransen van Synlogic

Tim, welkom! Vorige week schreef ik deze blog over de regels waar een device zich aan moet voldoen. De term Bitlocker viel, maar kan jij uitleggen wat het is en wat het nut is van een BitLocker?

“Zeker! Met een BitLocker wordt de harde schijf van jouw device versleuteld. Bitlocker maakt gebruik van de TPM-chip (Trusted Platform Module) in jouw device. Bij het opstarten van jouw device gaat de BitLocker controleren of de TPM-chip en het device overheen komen. Wanneer alles normaal is, begint het opstart proces. Stel jouw device is gestolen en jij hebt de melding hebt gemaakt dat het niet meer veilig, halen wij op afstand de harde schijf leeg. Mocht men de harde schijf in een ander device plaatsen, dan kan deze misbruiker niet meer bij jouw data.”

Ook bij diefstal is jouw data veilig

Ah okay, begrijp ik dan goed dat op het moment dat de BitLocker vraagt om ‘de sleutel’ en jij dit niet geeft, je dus niks meer met de data kan en het device ineens veel minder waard geworden is? Het is dan ineens weer een leeg apparaat?

“Ja, precies! Nu zijn er ook situaties dat de BitLocker je geen toegang geeft tot jouw device, terwijl dat niet terecht is. Dat is natuurlijk vervelend en je wilt zo snel mogelijk weer aan de slag. Uiteraard kan je daarvoor altijd jouw ICT-partner bellen, maar soms kan je het ook heel eenvoudig zelf oplossen.”

Oh tof! Op naar de Quick tip dus. Maar nog even voor dat we beginnen, wat voor melding krijg ik dan?

De melding

De gebruiker ervaart dat hij niet meer in zijn device kan komen. Er staat een blauwe melding in jouw scherm met de term “BitLocker recovery key”. In de meeste gevallen ontstaat deze melding doordat er automatisch updates worden bijgewerkt worden en de BitLocker daardoor een recovery key nodig heeft.

Melding: Bitlocker recovery key gevraagd

Hoe kan ik dit zelf oplossen?

Je gaat naar portal.office.com en logt daar in (dat doe je uiteraard op een ander device, want het device waar de melding op binnenkomt is niet meer toegankelijk ?)

Rechtsboven in klik jij op jouw foto of initialen.

Bitlocker recovery key vind je in jouw Office portal áls je jouw device goed hebt gekoppeld

Klik op account weergeven en ga naar het kopje apparaten:

Bitlocker vind je bij de apparaten in Office Portal

Bij het kopje apparaten zie je welle devices allemaal gekoppeld zijn aan jouw account.

Je selecteert dan het device waar je de BitLocker melding op hebt ontvangen en ‘klapt’ dat apparaat open.

Daar zie jij de knop ‘BitLocker- sleutels weergeven’.

Je klikt hier op Show Recovery key. Het kan zijn dat je hier meerdere sleutels gepresenteerd krijgt, in dat geval heb jij al vaker een ‘versleuteling’ moeten doen. Je kiest in dat geval de bovenste.
Omdat je op een ander device werkt kan jij deze sleutel niet kopiëren en zul je het dus moeten overtypen. Het is een lange sleutel, let dus goed op typefouten.

Tip: deel deze code nooit! Je kunt het vergelijken met de PUK-code van jouw simkaart.

Wanneer je deze sleutel hebt ingevuld, kom jij weer in je device en heb jij het probleem helemaal zelf opgelost.

Werkt dit altijd?

Soms komt het voor dat de TPM-chip kapot is. In dat geval heb je ons echt nodig. Ook bij het geval van diefstal wil je ons direct bellen; we kunnen dan alle veiligheidsprotocollen doorlopen.

Wat heb ik nodig om gebruik te maken van BitLocker?

Als je Windows 10 Pro hebt dan heb je toegang tot BitLocker. Heb je Windows 10 Home dan is dit niet het geval. Dit is ook niet aan te schaffen door een licentie of iets dergelijks. Het is dan ook belangrijk hier op te letten bij de aanschaf van een device. Wanneer je de BitLocker zelf gaat installeren op jouw device zien wij dat er in het geval van calamiteiten nog wel eens problemen ontstaan. Wij koppelen namelijk altijd de sleutels aan jouw account en bergen dit veilig op. Wanneer jij dit zelf doet en die stap vergeet en/of je sleutel niet goed bewaard, kan jij dus niet meer in jouw account en zullen wij alles op nieuw moeten installeren. Wanneer jij een goede back-up hebt kunnen wij alles goed terug zetten. Heb jij geen goede back-up dan ben je alles kwijt en daar wordt niemand blij van. Wil jij meer weten over back-ups? We hebben een filmpje gemaakt waarin wij de basis uitleggen van een goede cloud back-up. De komende weken leggen wij dit onderwerp per onderdeel verder uit. Houd onze website in de gaten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.