Referentie

Diamond Genetics

De successen van onze klanten in beeld
Data in de cloud veilig balk
Cloud in de wereld van genetica | Diamond Genetics

Informatie

profiel William Koster - Diamond Genetics
William Koster
Financiën én ICT

Klant

Diamond Genetics is gespecialiseerd in het ontwikkelen en vermarkten van genetische oplossingen voor veehouders en hun veestapel. Hun klanten zijn vooruitstrevende fokkers, melkveehouders en KI-organisaties (kunstmatige inseminatie). Diamond Genetics levert aan maar liefst 40 landen wereldwijd. En dat allemaal vanuit Zwolle.

Doel

Diamond Genetics is de afgelopen jaren gegroeid. Van met z’n vieren in een flat en een best wel handige ICT-buurman, naar een internationaal opererende organisatie met 20 medewerkers. ICT heeft een belangrijke rol gespeeld in de snelle groei. Wat begon als een must, namelijk het opzetten van een professionele ICT-infrastructuur, is nu uitgegroeid tot ondernemen 2.0. Door de duurzame inzet van business intelligence.
Diamond Genetics

Cloudoplossingen in de wereld van genetica

Als specialist in genetische oplossingen voor veehouders, is Diamond Genetics actief in een wereld waar we als gewone burgers eigenlijk niet heel veel vanaf weten. Laat staan hoe technologische oplossingen zoals de cloudtools van Synlogic bijdragen aan hun dienstverlening: het ontwikkelen van embryo’s en het vermarkten van stieren die de kwaliteit van onze zuivelproductie bepalen. Wij mochten ons onderdompelen in de wereld van Diamond Genetics en realiseerden een ICT-infrastructuur die hun bedrijfsprocessen optimaliseert. En gaandeweg leerden we niet alleen heel veel van zuivelproductie, kunstmatige inseminatie en genetische diversiteit. We kwamen er ook achter dat onze tools perfect aansluiten op de markt én de behoeften van veehouders en geneticaspecialisten.
Dat is nog eens wat anders.

Als we aan zuivel denken, dan denken we aan de pakken melk en bakken kwark die we in de supermarkt vinden. Dat er een heel genetisch proces aan vooraf gaat, is minder bekend. We spreken met William Koster van Diamond Genetics. Verantwoordelijk voor de financiën én ICT, wat een belangrijk onderdeel van de organisatie is geworden. Maar eerst even terug naar de genetica.

‘’We zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en vermarkten van runderen genetica die uiteindelijk veehouders voorziet van genetische oplossingen zodat de veehouder zijn veestapel kan verbeteren”.

‘’Wij leveren genetica die beschikken over kenmerken die de kans zo groot mogelijk maken dat de nakomelingen gezond zijn en een goede productie garanderen. Hierbij gaat het zowel om hoeveelheden melk als om bijvoorbeeld de vet- en eiwitpercentages in melk. Daarnaast is het van belang dat de vrouwelijke nakomelingen ook makkelijk drachtig worden en makkelijk en gezond af kunnen kalven’’.

‘’Tegenwoordig kan op basis van het DNA al in een vroeg stadium bepaald worden in hoeverre jonge dieren in de toekomst de juiste genetische waarden kunnen doorgeven aan nakomelingen. Door deze techniek kunnen wij steeds beter selecteren waardoor de kwaliteit van vee én van de zuivelproductie omhooggaat.’’

Diamond Genetics - koe

Hoe past ICT in dit plaatje?

Diamond Genetics is een Zwols bedrijf met 20 mensen in dienst en speelt een actieve rol in maar liefst 40 landen. Het succes begon met een stage-opdracht, vier mensen in een flat en een buurman die de ICT wel even regelde. Dat ging goed. De organisatie verhuisde naar een groter pand, het team groeide en de buurman bleef. Er werd een professioneel systeem aangeschaft waarmee bedrijfsprocessen vastgelegd konden worden. Een systeem dat communiceert tussen de verschillende afdelingen, labels en bedrijven. ‘’Maar de buurman kon ons niet meer ondersteunen in de uren die hij beschikbaar was en de servers raakten overbelast. Je raadt het al, het was tijd om een professionele partij aan te laten haken.’

Zo zijn we bij Synlogic terecht gekomen. Zij hebben ervoor gezorgd dat onze informatiestromen en data in de cloud te allen tijde op een veilige manier beschikbaar zijn. Wat voor ons, opererend in een brede internationale markt, ontzettend belangrijk is. We kunnen ons werk doen waar en wanneer we maar willen. De informatie is op een centrale plek opgeslagen. Extra veilig en handig omdat je geen gedoe hebt met Excellijstjes die rondslingeren of per mail worden doorgestuurd.

Synlogic is meer dan een ICT-partner

‘’Het grootste verschil zit vooral in het feit dat Synlogic niet alleen een ICT-partner is, maar écht oplossingen biedt voor onze gehele organisatie. Een goed voorbeeld daarvan is Power BI (business intelligence).

Al ons managementinformatie en bedrijfsinformatie wordt uit Power BI gehaald. Dashboards die realtime aangeven wat de performance is van iedere afdeling. Hoe staan we er financieel voor? En hoe presteert onze organisatie? Dat maakt dat we bepaalde keuzes kunnen maken. Maar ook dat we informatie kunnen delen met onze klanten en partners. Power BI is een uitvinding! En toegankelijk voor iedereen.

Power BI is een breed gedragen concept dat gelijk resultaat oplevert. Voordat we Power BI hadden, wisten we bijvoorbeeld niet dat temperatuur zo enorm effect heeft op onze producties. Door een aantal aanpassingen in de ruimtes waar we werken, hebben we nu zo’n 50% meer embryo’s.

De keuze om samen te werken met Synlogic en de implementatie van een professionele cloudomgeving en Power BI dragen dus écht bij aan onze professionalisering. Onze organisatie heeft een boost gekregen. En dat in maar vier jaar tijd!’’

De volgende stap

Als je in vier jaar tijd zo’n uitgebreide ICT-infrastructuur kunt realiseren, dan zijn we benieuwd welke stappen Diamond Genetics in de komende jaren wil nemen. ‘’De volgende stap is het delen van onze data met partners, leveranciers en klanten. Samen door kunnen groeien. Daarmee zijn we straks niet alleen productleverancier, maar ook een informatieorganisatie. Dat is voor ons straks een extra dienstverlening. We blijven ons focussen op runderen genetica, maar weten ook dat er op het gebied van data en informatie veel te halen valt.’’

De complete professionalisering van onze ICT-infrastructuur en daarmee ook onze bedrijfsprocessen, heeft ons bedrijf enorm veranderd! Voorheen dachten we niet na over de gevaren van hackers en hadden we onze pakketten zelf gedownload. Synlogic heeft ons daar echt heel goed bij geholpen. Door samen te werken met een professionele partij, kunnen we altijd performen. Heb je een nieuwe laptop nodig? Loopt iets niet lekker? Je belt en het wordt geregeld.’’

Toegepaste cloud oplossingen

  • Microsoft 365
  • Azure
  • Power BI
Facebook
Twitter
LinkedIn