Simplify Cloud Innovation

Wat kost Azure?

Cloud Infrastructuur - Voorpagina cloudnieuws
Data in de cloud veilig balk
Wat kost Azure?

Wat kost Azure? Een veel gestelde en moeilijke vraag.

Naast een aantal andere vragen zoals ‘Wat is Azure?’ of ‘ Is Azure a scrabble word?’ is ‘Wat kost Azure?’ de meest gezochte vraag over Azure. Ook bij onze Azure-klanten staat deze vraag in de top 3. Een terechte vraag, want innovatie is prachtig, maar als je er geen boterham meer mee kan verdienen heb je er weinig aan.

Toen ik Johan de vraag stelde; wat kost dat eigenlijk werken in Azure? Kreeg hij een glimlach op zijn gezicht “Heb je even? Dat is niet samen te vatten in 280 tekens. Het is namelijk altijd maatwerk.” Tijd dus voor een bak koffie met onze eigen Azure-goeroe Johan Voerman.

Azure vs fysieke server

Azure deskundige Johan Voerman van SynlogicVan harte welkom Johan! In ons vorige blog sprak ik met Robert over de bron van Azure; Azure Resource. Wij leerden dat Microsoft Azure een organisatie honderden services kan bieden en dat met Azure Resource alles mogelijk is met juiste kennis en creativiteit. Het is dan uiteraard van belang scherp te zijn op wat dit met de kosten doet.

Kun jij een praktijkvoorbeeld met ons delen om meer inzicht te krijgen van de kosten binnen Microsoft Azure?

Johan: “Klopt helemaal Roos. Het is belangrijk om onderscheid te maken in de begroting tussen nice to have en must have. Ik geef straks een praktijkvoorbeeld, maar om het praktijkvoorbeeld goed te kunnen begrijpen, moet je de volgende definities onderscheiden:

  • CapEX: In het Nederlands noemen we dit kapitale uitgaven; dit zijn de uitgaven die je vooraf doet en die moeten worden afgeschreven per jaar. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een nieuwe laptop.
  • OpEX: In het Nederlands zijn dit de operationele uitgaven; dit zijn de uitgaven die je achteraf doet en die per maand worden betaald. Denk bijvoorbeeld aan energiekosten.

Azure kosten vallen onder OpEX en kun je vergelijken met energiekosten. Op het moment dat je energie gebruikt, gaat de rekening lopen. In het geval van Azure: op het moment dat je in Microsoft een Azure Resource hebt aangemaakt, begint het consumptieproces.”

Oké heldere toelichting Johan, maar help mij nog even verder? Hoe werkt dit nu precies?

“In het verleden kocht men bijvoorbeeld fysieke hardware om hiermee servers te virtualiseren. Hiermee werd een klant-omgeving opgetuigd, waar men vanaf kon werken. Dat soort kosten zijn kapitale uitgaven en moeten worden afgeschreven per jaar. Wanneer de afschrijving van deze uitgaven behaald was, kon men nieuwe servers aanschaffen.”

En als die server in de tussentijds kapot gaat?

“In het ergste geval wordt de volledige afschrijving niet gehaald en ben je genoodzaakt een nieuwe server te kopen. Om dit risico te beperken kan je ook een onderhoudscontract afnemen bij de leverancier. Echter is het niet alleen een financiële tegenvaller, maar het betekent ook dat er niet verder gewerkt kan worden en het productieproces stil staat. In sommige gevallen is een dag of meer downtime dan het geval.”

Azure vergelijken met jouw huidige situatie

Hoe lost Microsoft Azure dit op?

Microsoft Azure neem je af op basis van een consumptieproces. De Resource binnen Azure draait, net als een server, op Hardware. Microsoft heeft de verantwoordelijkheid over deze hardware, wel ben je zelf verantwoordelijk voor jouw data en identities (de verschillende accounts binnen jouw organisatie). Lees meer over de verdeling in verantwoordelijkheid. Je betaalt niet direct het volledige bedrag en je betaalt alleen voor wat jij ook daadwerkelijk consumeert. Ook kun je uitbreiden en een hogere beschikbaarheid creëren door bijvoorbeeld de server redundant (hoogbeschikbaar) uit te voeren. Mocht dan server-1 niet werken, dan neemt server-2 deze over zonder dat er verstoring plaatsvindt in het productieproces! Hoe handig is dat?

Het is natuurlijk altijd belangrijk om appels met appels te vergelijken en zo ook in deze situatie. Wanneer je wilt vergelijken, kijk bijvoorbeeld ook naar onderhoud, stroom en de ruimte die je nodig hebt voor de server. En als jouw bedrijf groeit, groeit je server dan mee?”

“Als jij hardware zelf koopt, koop je altijd te veel; je wil immers zeker weten dat je 5 jaar vooruit kan. Binnen het Azure platform krijg je juist korting wanneer je voor 1 of 3 jaar inkoopt en blijf je toch schaalbaar.”

“Ook binnen Azure kunnen zaken uitvallen of kapot gaan, door de hoge beschikbaarheid binnen Azure merk jij daar als klant, over het algemeen, helemaal niks van. Wat heb jij allemaal nodig om de server operationeel te houden? Wij kunnen organisaties begeleiden om de huidige kosten goed in kaart te brengen, zodat jij ook de juiste zaken met elkaar kan vergelijken”

Azure is flexible: Costs vs Time graph on ICT investments based on prediction.

Samengevat

De kosten binnen Microsoft Azure zijn gebaseerd op de resources die je reserveert en consumeert. Daarnaast zit er ook nog een verschil in actieve resources (doe jij er ook daadwerkelijk iets mee?). Deze resources richt je efficiënt in door te werken met schema’s. Door te werken met tags krijg je als ICT-manager direct helder waar de kosten zitten. Naast dat deze kosten gebaseerd zijn op het consumptiemodel, schaal je gemakkelijk de ICT-omgeving op en creëer je een hogere beschikbaarheid voor jouw organisatie.

Azure is maatwerk

Okay, ik begrijp nu hoe ik de opbouw van de prijzen wegschrijf op mijn begroting. Ik blijf natuurlijk wel echt een Nederlander en wil nu weten wat mij dat nu precies gaat kosten. En daar heb ik nog geen antwoord op?

“Haha, goed punt Roos, maar voor elke organisatie zijn de kosten anders. Het is absoluut maatwerk en geheel afhankelijk van de Resource, functies en risico’s die jij als organisatie wilt aangaan. Ik deel een rekenvoorbeeld met je:

Voorbeeld Azure kostenopbouw

“In dit voorbeeld zie je dat ik ben uitgegaan van twee virtuele machines voor het geval er ééntje stuk gaat. Ik heb hier gekozen voor een server uit West Europa, bekijk de afbeelding voor meer details. Voor de ene machine heb ik gemiddeld 300 uur geselecteerd en voor de andere machine 730 uur. Gemiddeld genomen heeft een organisatie 730 consumptie uren nodig (staat gelijk aan 24/7) in de maand. Wanneer jij bijvoorbeeld in het weekend niet actief bent, kun jij deze uren afschalen. Deze reservering maak je per resource, het is dus mogelijk dat deze van elkaar verschillen. De tijd die je reserveert is de tijd dat de servers écht aan staan en jij ze ook daadwerkelijk gebruikt.

Wanneer je scherp wilt zijn op de kosten kant is een goede berekening en afstemming van consumptie uren noodzakelijk. Indien je verwacht dat een virtuele machine minder dan 500 uren gaat draaien, is een reservering niet nodig. Je kiest dan voor PAYG (Pay as You Go).

Via deze link kan jij zelf een soort gelijke berekening maken: Pricing Calculator | Microsoft Azure.”

Draaiuren virtuele machine

Hoe bepaal je hoeveel draaiuren je gaat maken?

“Je kan zelf een piekureninventarisatie doen, maar hier kunnen wij ook bij ondersteunen. Zoals je in bovenstaande prijsvoorbeeld ziet, is het duurste onderdeel de machine zelf.”

Hoe maak jij een goede kosten inventarisatie? Is het überhaupt mogelijk om een goede begroting te maken?

Azure kostencalculator op mobiele telefoon“Als je weet welke componenten er zijn komen we aardig in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Hoe lang wordt een backup bewaard (een server waar iemand op werkt of server waar data opstaat wil je misschien wel 10 jaar naar terug kunnen)? Welke servers zijn er momenteel actief?

Daarnaast starten wij een Microsoft Solution Assessment. Hierbij doen we een technische review van alle resources in de huidige ICT omgeving. Hierdoor krijgen wij goed beeld van wat er allemaal actief is. Op basis van de resultaten van het assessment kunnen wij samen beslissen wat je allemaal meeneemt naar een Azure omgeving.

Op basis van die resultaten krijgen wij een goed beeld en duiken wij diep in de geleverde informatie. In deze fase praten wij over het algemeen met het management team en het is belangrijk dat alle betrokkenen in dit proces een open mind hebben, net als de omgeving gaat het kostenplaatje er namelijk anders uit zien dan je gewend bent.”

Is Azure duurder?

Ik hoor je zeggen ‘anders’? Is dat een mooie manier om te zeggen duurder?

“Nee, ik bedoel daarmee echt anders. Zoals eerder uitgelegd betaal je nu per maand en je kostenoverzicht is ineens schaalbaar en overzichtelijk. Je weet vooraf niet exact wat je betaalt, je neemt namelijk af wat je nodig hebt. Wanneer je dit proces aan de voorkant goed inricht, betaal je nooit voor iets wat je niet nodig hebt. Bij een losse server is dat ‘anders’: je maakt een schatting, maar eigenlijk weet je niet wat je kan verwachten in de toekomst. Denk aan bijvoorbeeld schade of veranderingen binnen jouw organisatie waar jouw server niet op is ingericht. Doordat je nooit te weinig capaciteit wil hebben, bouw je altijd een marge in en betaal je dus voor iets wat je niet gebruikt.”

Wat zijn de meest gestelde vragen vanuit klanten als het om kosten gaat?

“Ik denk dat na de vraag, die we zojuist hebben besproken, ‘wat kost Azure?’ op nummer 2 staat ‘hoe krijg ik inzicht in mijn Azure kosten’. Hiervoor hebben wij een Cost Management Dashboard ontwikkeld. Door de juiste tagging kunnen wij de kosten voor de organisatie goed in kaart brengen en weet je dus altijd exact wat je afneemt.

Is Azure iets voor ons? Is het voor elke organisatie financieel aantrekkelijk?

“Ik denk dat het los staat van de financiële situatie, want in sommige gevallen is het niet interessant en adviseren wij een andere oplossing. We vragen altijd wat er on-premises (op locatie) nog speelt. Een tijdje terug ontwierpen wij een oplossing voor een klant, gebaseerd op oude (low latency) applicatie waar we niet omheen konden. Deze applicatie kunnen wij beschikbaar maken binnen Azure. Echter is er on-premises apparatuur aanwezig dat niet met de latency van on-premises naar Azure om kan gaan. Het kan namelijk zijn dat de oplossing een paar milliseconde trager is en in het geval van deze klant telt elke milliseconde. Wij hebben met de klant alle voor- en nadelen doorgenomen, een risicoanalyse gedaan en samen een plan geschreven. Dit resulteerde in een on-premises omgeving die wordt gerepliceerd naar Azure, zodat in het geval van een calamiteit de meeste bedrijfsprocessen gewoon door kunnen gaan.”

Tot slot: heb je nog tips voor ons?

Roos zoekt de kosten van Azure uit

Bedrijven hebben vaak al Microsoft licenties ingekocht. Soms kun je die meenemen naar het Azure platform. Dat noemt Microsoft dan Azure Hybrid Benefit (AHB), altijd goed om mee te nemen in de overgang: Azure Hybrid Benefit—hybrid cloud | Microsoft Azure

Wat ik ook een handig tool vind is de TCO (Total Cost of Ownership) Calculator. Hier krijg je inzicht in wat de kosten on-premises of in een ander datacenter zijn. De tool berekend dus de totale kosten van jouw eigendommen binnen die omgeving. Deze kun je vervolgens vergelijken met een Azure calculatie. Handig toch?!: Total Cost of Ownership (TCO) Calculator | Microsoft Azure

Facebook
Twitter
LinkedIn
Stel ons jouw vraag

De Cloud uitgelicht!

Synlogic helpt jou graag met het samenstellen van jouw eigen reis door de digitale transformatie. Om je inzichten te geven delen we graag informatie die interessante voor je kan zijn.

Nieuws & Cloud Blogs
Synlogic info

vragen over jouw cloud uitdaging?

Onze cloud experts helpen je graag op weg met jouw cloud uitdaging.